Multi Sensory Experience of Plinthos Pavilion

Share Button

Plinthos Pavilion by Mab Architects (2)

There are certain qualities that we have come to expect from the personality of brick.  It is heavy, it is durable and it blocks the elements.  But Mab Architects took it upon themselves to change the perception of brick.  In their work of art, Plinthos Pavilion, they used 21,816 bricks for the floor and walls.  By changing the direction in which the bricks were laid so that the perforations were exposed, they changed the perception of transparency.

This simple twist in placement method turned the brick pavilion into a room that breathes and interacts.  A constant background soundscape and use of RGB light communicate through the wall, transforming the structure into a living organism.  The best part?  Visitors are able to interact with the space through light, shadow and sound.

Plinthos pavilion is a multi-sensorial experience.  It binds the tactile emotion of the rough brick surface, as a memory of ancient construction, with new technologies which stimulate the sense of the passing of time, relating the past with the future.  The pavilion proves that it is possible to redefine the personality of material by integrating technology and interaction, while at the same time, promoting the visitor to both observe and experience the environment.

Plinthos Pavilion by Mab Architects (1)

Plinthos Pavilion by Mab Architects (3)

Allison Pocewicz

Allison Pocewicz

Allison has had a lifelong interest in multiple facets of design. Growing up between a sewing machine and a sketch pad, she went on to fine-tune her skills through studies in fine arts and fashion design. Upon entering the design/build industry, she continuously researches trends in various markets, including retail, hospitality, exhibitory/events, interiors and architecture in order to provide valuable educational and inspirational resources to clients.

Twitter LinkedIn 


Post a new comment